Museum Collectie Brands

Op een steenworp afstand van Emmen vindt u Museum Collectie Brands. Een museum dat zijn naam dankt aan Jans Brands. Wat ooit begon als een particuliere verzameling in een oude boerderij aan de Herenstreek in Nieuw-Dordrecht groeide uit tot een erkend museum.

Bij ons ziet u de meest uiteenlopende voorwerpen. Unieke eeuwenoude stukken, zoals het leenmannenregister van de bisschoppen van Utrecht van omstreeks 1380 en de gouden munt van koning Dagobert I van circa 629-639. Alsook meer alledaagse gebruiksvoorwerpen, zoals gereedschappen van veenarbeiders uit de vorige eeuw, bijbels in alle soorten en maten, maar ook diverse voorwerpen omtrent dood en rouw. Niet alle voorwerpen lijken in eerste instantie even bijzonder, maar als je verder kijkt, naar de schoonheid der dingen, zoals Jans dat als geen ander kon, dan gaan de voorwerpen leven. Dan zie je de het vakmanschap van de maker, de sporen van al die handen die het ooit hebben vastgehouden en dan ga je de verhalen achter de voorwerpen zien.

Precies dát is nu het kernverhaal van Museum Collectie Brands. Al die verschillende voorwerpen uit uiteenlopende tijden, van over heel de wereld, dragen allemaal een verhaal met zich mee. Soms een beetje vreemd, soms wonderbaarlijk, en soms ook heel herkenbaar.

Het museum beschikt over een museumcafé en is rolstoeltoegankelijk. Gratis parkeren naast het museum. .

Terug naar overzicht

Museum Collectie Brands


Adresgegevens:
Herenstreek 11
7885 AT Nieuw Dordrecht
0031 591 393400
info@collectiebrands.nl

bezoek de website

Op de kaart: